Event: ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ | 12 Εικαστικά ντεσιμπέλ | ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5

Η ζωγραφική είναι μια γλώσσα χωρίς ήχο. Το εικαστικό έργο στέκει σιωπηλό απέναντι στο θεατή δίνοντάς του τη δυνατότητα για πολλές αναγνώσεις και ερμηνείες.
Η αντίφαση που παρατηρείται σήμερα στο χώρο των εικαστικών, έχει να κάνει με την αύξηση της δημιουργικότητας των καλλιτεχνών σε σχέση με τη μειωμένη προσέλευση του κόσμου στις αίθουσες τέχνης, η οποία είναι μια από τις συνέπειες της γενικότερης δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε.
Οι καλλιτέχνες γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί επικρίνοντας, επισημαίνοντας, διαφωνώντας ή αγανακτώντας με το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.
Τον Μάρτιο του 2014 ο ραδιοφωνικός σταθμός “Στο Κόκκινο 1O5,5” άνοιξε τις πόρτες του στην ομάδα των εικαστικών που ήθελαν να καταγγείλουν, ο καθένας με το δικό του προσωπικό τρόπο γραφής, τα κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα της εποχής μας.

Θέλω να ευχαριστήσω την Φωτεινή Λαμπρίδη και το σταθμό γι´αυτήν τη συνεργασία, η οποία κύλησε αβίαστα χωρίς παρεμβάσεις, λογοκρισία, κριτική και με σεβασμό απέναντι στους καλλιτέχνες.
Ευχαριστώ γι´αυτόν το χρόνο “δράσης” μέσα από το site του σταθμού, που ανέβασε το volume της άηχης φωνής του εικαστικού έργου.
Λένια Οικονόμου
Ιούνιος 2015


12 μήνες, 12 έργα μία κοινή διαδρομή
Πριν από έναν χρόνο ζητήσαμε από δώδεκα εικαστικούς καλλιτέχνες να εμπνευστούν από τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα με σκοπό να φιλοξενήσουμε ένα έργο το μήνα στο site μας www.stokokkino.gr. 12 μήνες μετά η έκθεση με τίτλο: 12 εικαστικά ντεσιμπέλ εγκαινιάζεται το Σάββατο 6 Ιουνίου, στις 20.00, στην :Base GALLERY, στο Booze cooperativa.
Βλέποντας ξανά και ξανά τα έργα και τα ολιγόλογα σχόλια που τα συνοδεύουν , διαπιστώνει κανείς πως το σύνολο τους συνοψίζουν καταστάσεις , εικόνες , συναισθήματα της κοινής μας διαδρομής. Ένας κηπουρός της κοινωνίας , ένας από αυτούς που φροντίζουν να ανθίσουν οι αμυγδαλιές ξανά. Μια γυναίκα χωρίς χέρια σαν συμπαράσταση για όλες εκείνες τις ανυπεράσπιστες και ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια του κόσμου. Το «ένδοξο» παρελθόν που τρέχει με μία Ferrari, απόλυτο τοτέμ ενός μοντερνισμού που έμεινε στα λόγια καθώς διάλεξε τo δρόμο που θα τον έβγαζε κατευθείαν στις λεωφόρους του νεοπλουτισμού.
Τα 12 εικαστικά ντεσιμπέλ αποδεικνύουν πως στις μέρες του τεχνοκρατικού λόγου και της γλώσσας της οικονομίας η τέχνη μπορεί και συνεχίζει να προσφέρει την εναλλακτική ανάγνωση και την ευκαιρία να επιστρέψει κανείς στην ουσία των πραγμάτων.

Φωτεινή ΛαμπρίδηΣυμμετέχουν:
Γιώτα Αποστολοπούλου – Βούλα Ευθυμίου – Αφροδίτη Κροντήρη – Πετρούλα Κρίγκου – Νίκος Κυρίτσης – Αλέξανδρος Μαγκανιώτης – Ισμήνη Μπονάτσου – Λένια Οικονόμου – Αμαλία Σταυρουλάκη – Βαρβάρα Σπιρούλη – Νίκος Σταυρακαντωνάκης – Δημήτρης Χαλάτσης.
Οργάνωση παραγωγής – συντονισμός: Λένια Οικονόμου
Επιμέλεια: Φωτεινή Λαμπρίδη
Προβολή-Επικοινωνία: Τζένη Σερέτη


Πληροφορίες έκθεσης:
Χώρος: BOOZE :BaseGALLERY
Διάρκεια έκθεσης 6 – 28 Ιουνίου
Ώρες κοινού: 11πμ – 11μμ
Είσοδος: Ελεύθερη
Εγκαίνια: 6 Ιουνίου στις 8μμ

Στα decks του ΒOOZE την ημέρα των εγκαινίων θα πλαισιώνουν μουσικά την έκθεση οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του σταθμού “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5¨
ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΟΣΙΑΝ & ΘΑΛΕΙΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ