Event: «ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ»: 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Τεχνών Grito de Mujer

ΕΚΔΗΛΩΣΗ BOOZE: 17 Μαρτίου στις 20.00
ΑΝΘΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ | COLECTORES DE FLORES


ΕΠΤΑ ΠΟΙΗΤΈΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΩΝ ΑΠO TO ΟΜΩΝΥΜΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ GRITO DE MUJER ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΔΟΥΑΡΔΟ ΓΚΑΛΕΑΝΟ

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 

Συμμετέχουν: Βασίλης Ζηλάκος, Άννα Γρίβα, Έλσα Κορνέτη, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Ηρώ Νικοπούλου, Ελένη Τζατζιμάκη, Ελευθερία Τσίτσα. 

Τραγούδι: Ελένη Τζατζημάκη
Ακορντεόν: Χαρά Τσαλπαρά
Κιθάρα: Θεοδώρα Αθανασίου

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:
1. Μαδρίτη, Σαβ. 5/3/16, 21.00μμ:
1η Διεθνής Συνάντηση του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών (ιδρυτικού φορέα του Φεστιβάλ) – Γκαλά κοινής έναρξης του Φεστιβάλ για όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Η Ελλάδα θα συμμετέχει με την Ελληνίδα εκπρόσωπο του Διεθνούς Κινήματος, Έλενα Σταγκουράκη. 

2. Αθήνα, Πέμ. 10/3/2016, 20.00 μμ,
Polis Art Cafe, Πεσμαζόγλου 5 (αίθριο στοάς): Εκδήλωση προς τιμήν της Ελληνίδας και, πρόσφατα βραβευμένης, ποιήτριας, Ζέφης Δαράκη. Συμμετέχουν οι ποιητές Θωμάς Ιωάννου, Κώστας Κουτσουρέλης και οι ποιήτριες Λένα Καλλέργη, Δώρα Κασκάλη, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Νεκταρία Μενδρινού και η μεταφράστρια Έλενα Σταγκουράκη. Θεατρικό αναλόγιο από τη Νάνα Παπαδάκη.

3. Τετ. 17/3/2016, 20.00 μμ,
Booze Cooperativa Κολοκοτρώνη 57: Παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας του φεστιβάλ „Grito de Mujer“, με ποιήματα Λατινοαμερικανίδων ποιητριών μεταφρασμένα στα ελληνικά και με κείμενα του Εδουάρδο Γκαλεάνο. Συμμετέχουν ο ποιητής Βασίλης Ζηλάκος, οι ποιήτριες Άννα Γρίβα, Έλσα Κορνέτη, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Ηρώ Νικοπούλου, Ελένη Τζατζιμάκη και Ελευθερία Τσίτσα.

4. Παρ. 18/3/2016, 18.00μμ,
Βιβλιοθήκη Βολανάκη, Στουρνάρα 11, Εξάρχεια (είσοδος ελεύθερη): Προβολή της ταινίας «Υπηρέτριες» (Κοινωνικό 2011 | Έγχρ. | Διάρκεια: 137΄). Στο Jackson του Μισισιπή τη δεκαετία του '60, οι μαύρες υπηρέτριες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα σπίτια των ευκατάστατων λευκών, σε μία εποχή όπου οι φυλετικοί διαχωρισμοί παραμένουν και το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων ξεκινά το δύσκολο δρόμο του. Κάποια στιγμή, η νεαρή Skeeter επιστρέφει στη γενέτειρά της, σκοπεύοντας να γίνει συγγραφέας. Η ιδέα της όμως να γράψει ένα βιβλίο γεμάτο από μαρτυρίες μαύρων υπηρετριών, οι οποίες θα παρουσιάζουν από τη δική τους οπτική τη ζωή τους στα σπίτια των λευκών, θα αναστατώσει τον περίγυρό της. Ταυτόχρονα η Skeeter καλείται να αντιμετωπίσει την επιφυλακτικότητα των ίδιων των υπηρετριών να πουν την αλήθεια.

5. Παρ. 18/3/2016, 20.00μμ,
Βιβλιοθήκη Βολανάκη, Στουρνάρα 11, Εξάρχεια (είσοδος ελεύθερη): Προβολή της ταινίας «Λουλούδι της ερήμου» (Δράμα, Δράμα, Βιογραφία 2009 | Έγχρ. | Διάρκεια: 120΄). Ταινία βασισμένη στην αυτοβιογραφία της Γουόρις Ντίρι. Η δωδεκάχρονη Waris Dirie ζει το σκάει από το σπίτι της στην έρημο όταν καταλαβαίνει ότι ο πατέρας της σκοπεύει να την παντρέψει με έναν εβδομηντάχρονο βοσκό. Πηγαίνει στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, στη γιαγιά της, εκείνη όμως, ντροπιασμένη, τη στέλνει εσώκλειστη να δουλέψει ως καθαρίστρια στην πρεσβεία της Σομαλίας στο Λονδίνο. Όταν ξεσπά εμφύλιος στην πατρίδα της, οι αξιωματούχοι τρέπονται σε φυγή και εκείνη βρίσκεται ξαφνικά στο δρόμο. Βρίσκει δουλειά ως καθαρίστρια σε ένα εστιατόριο, αλλά σύντομα η τύχη θα της χαμογελάσει…

6. Σαβ. 19/3/2016, 18.00μμ,
Βιβλιοθήκη Βολανάκη, Στουρνάρα 11, Εξάρχεια (είσοδος ελεύθερη): Προβολή της ταινίας «Κοτόπουλο με δαμάσκηνα» (Δράμα, 2011 | Έγχρ. | Διάρκεια: 93΄). H δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Ιρανής σκηνοθέτιδος, Μαρζάν Σατραπί, σε συνεργασία με τον Βινσέντ Παρονό, μετά το Περσέπολις. Τεχεράνη 1958. Ο Νάσερ Αλι Χαν, ο πιο γνωστός βιολιστής, βρίσκεται με σπασμένο βιολί. Αδυνατώντας να βρει άλλο για να το αντικαταστήσει, νιώθει αβάσταχτη τη ζωή του χωρίς μουσική. Μένει ξαπλωμένος στο κρεβάτι του και βυθίζεται στις ονειροπολήσεις της νιότης του και στα όνειρα για το μέλλον των παιδιών του. Καθώς τα κομμάτια αυτής της συναρπαστικής ιστορίας αρχίζουν να πλάθουν ένα αρμονικό σύνολο, μαθαίνουμε το συγκινητικό του μυστικό…

7. Σαβ. 19/3/2016, 20.00μμ,
ιβλιοθήκη Βολανάκη, Στουρνάρα 11, Εξάρχεια (είσοδος ελεύθερη): Προβολή της ταινίας «Περσέπολις» (Animation 2007 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 95΄). Η εννιάχρονη Μάρτζι μεγαλώνει σε μια προοδευτική οικογένεια στην Τεχεράνη του '78, την περίοδο της ανατροπής του Σάχη και του θρησκευτικού φανατισμού της ισλαμικής επανάστασης. Με το ξέσπασμα του πολέμου Ιράν-Ιράκ, οι γονείς της την στέλνουν για σπουδές στη 
Βιέννη. Θα επιστρέψει στην πατρίδα της ύστερα από χρόνια, για να καταλήξει τελικά στο Παρίσι το 1994. Μεταφορά του ομώνυμου best-seller κόμικ.

8. 1-31/3/2016,
«Τρένο στο Ρουφ», Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, 11854 Αθήνα: «Ερωμένες στον καμβά» της Σοφίας Καψούρου. Οι «Ερωμένες στον Καμβά» είναι ένα έργο σε τέσσερις πράξεις για τη γυναίκα και πιο συγκεκριμένα την ερωτευμένη γυναίκα. Είναι ένα έργο για την επανάσταση στον έρωτα και την επανάσταση στην τέχνη. Και οι δύο επαναστάσεις είναι αιματηρές. (…) Τι σχέση έχει η βία με τις «Ερωμένες στον Καμβά»; Ας ρωτήσουμε καλύτερα την τελευταία ερωμένη και μοντέλο του Αμεντέο Μοντιλιάνι, Ζαν Εμπιτέρν, κεντρική ηρωίδα του έργου, όταν ο Μοντιλιάνι της λέει «Κόψε το λαιµό σου, Ζαν, αλλά σ’ αυτό το σπίτι µόνο ένας θα ζωγραφίζει» κι εκείνη απαντάει «Εντάξει, Μοντί. Θα κόψω το λαιµό µου. Φίλα µε.»

Το φεστιβάλ «Grito de Mujer» στην Κρήτη
9. Παρ. 18/3/2016, 20.00μμ,
Δημαρχείο Κισάμου, Κίσαμος Χανίων: Εκδήλωση σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο Κισάμου. Προσκεκλημένος ομιλητής με την ιδιότητα του τέως μέλους της νομαρχιακής επιτροπής ισότητας, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, εξειδικευμένος στην εμβρυική ιατρική και υπεύθυνος του τμήματος εμβρυικής ιατρικής του κέντρου “ΕΛΕΥΘΩ Ο.Ε”, Χάρης Μπατάκης. Συμμετέχουν μέλη του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου.

10. Σαβ. 19/3/2016, 20.00μμ,
Δημαρχείο Κισάμου, Κίσαμος Χανίων: Προβολή της ταινίας «Ποτέ χωρίς την κόρη μου» (Δράμα 1991 | Έγχρ. | Διάρκεια: 95΄). Τον Αύγουστο του 1984, η Μπέτι Μαχμουντί, Αμερικανίδα παντρεμένη με Ιρανό, ταξίδεψε με τον άντρα και την κόρη της στην Τεχεράνη. Έντρομη ανακαλύπτει κάποια στιγμή πως βρίσκεται δέσμια, στην ουσία, ενός φανατικού σε μια χώρα όπου οι γυναίκες είναι σχεδόν σκλάβες. Η αμερικανική πρεσβεία αδυνατεί να βοηθήσει, οι γονείς και οι συγγενείς είναι πολύ μακριά και τον έλεγχο της ζωής της τον έχουν οι φανατικοί μουσουλμάνοι. Η επιμονή και το κουράγιο της θα τη δικαιώσουν και θα βρει το δρόμο της επιστροφής μέσω Τουρκίας χάρις στη συμβολή «φίλων».

Οργάνωση: ‘Νέο Πλανόδιον’ και ελληνικό τμήμα φεστιβάλ (Έλσα Κορνέτη, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Λένα Καλλέργη, Άντζυ Κορρέ, Έλενα Σταγκουράκη)
Συντονισμός: Έλενα Σταγκουράκη