Event: Open Nights Festival (Defrag) VOL5_Day 5

Μια βραδιά Τέχνης και Λόγου για τις παιδικές και ενήλικες φαντασιώσεις, τους φόβους, τα άγχη και τις επιθυμίες, μέσα από μια ποιητική, ψυχαναλυτική και δημιουργική οπτική 

Dance performance:  «ΝΤΑΚΑΡ» της ομάδας OFF ART 
Μια ποιητική ταινία  χορού της Χορογράφου Ρούλας Καραφέρη, σε συνεργασία με την μουσικό Ρούλα Πίκουλα, βασισμένη στο αισθητικό κόσμο του ομώνυμου τελευταίου βιβλίου του ποιητή Θάνου Γώγου.  
Η ταινία μέσα από μια επιλογή από τα 17 ποιήματα  του βιβλίου, ακολουθεί τον στόχο του ποιητή: να είναι ανοιχτή στην ερμηνεία και να είναι αρχικά προσιτή πρώτα στις αισθήσεις και μετά στον στοχασμό. H εικαστική εικόνα (κολάζ από φωτογραφικές διαφάνειες/ ζωγραφική), η πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ο διάχυτος λόγος του ποιητή και το σώμα που χορεύει, βάζουν τον θεατή μέσα σε ένα παιγνίδι συνειδητού και ασυνείδητου. 
Το Ντακάρ είναι ένας φανταστικός κόσμος, μια βουτιά. Είναι η μεταιχμιακή κατάσταση όπου δεν μπορούμε πια να έχουμε πίστη στους ανθρώπους και στις ιδέες που αγαπάμε, αλλά παράλληλα δεν μπορούμε και να εγκαταλείψουμε  αυτούς τους ανθρώπους και αυτές τις ιδέες. Η βουτιά είναι μεγάλη, η επένδυση είναι μεγάλη. Η αντίδραση σ αυτήν την συναισθηματική δυστοπία είναι μια διαδρομή στο φως και στην “επιφάνεια”,  εκεί που τα ασυνείδητα γίνονται  συνειδητά και ο ήλιος μπορεί και πάλι να λάμψει.

Η παραγωγή σχεδιασμένη για μεγάλη οθόνη συνοδεία  ζωντανής μουσικής και αφήγησης, προσαρμόζεται στην συνθήκη του ατομικής οθόνης  και περιμένει την επίσημη παρουσίαση της.

Διάρκεια 20 λεπτά.

Σκηνοθεσία –Χορός: ΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΦΕΡΗ, Σύνθεση-Ηχητικός σχεδιασμός-Προγραμματισμός            ΡΟΥΛΑ ΠΙΚΟΥΛΑ, Ποίηση: ΘΑΝΟΣ ΓΩΓΟΣ ( αποσπάσματα από το βιβλίο ΝΤΑΚΑΡ, εκδόσεις Μελάνι 2020), Αφήγηση: ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΖΑΦΕΤΑΣ-ΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΦΕΡΗ, Σχεδιασμός κοστουμιού/ κατασκευή:   FAB JONKERS, Βοηθός προβών: SIMONE WATERMAN, Styling κοστουμιού : ΜΑΡΙΑ ΡΑΠΤΟΤΑΣΙΟΥ, Εικαστικό περιβάλλον/κατασκευές διαφανειών : ΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΦΕΡΗ, Μίξη  ήχου/ sound effects/ τεχνική υποστήρηξη: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ, Κάμερα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΙΣΟΥΛΗΣ, μοντάζ: OFF ART team,  hair styling:  BEKOUTI

ΔΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Διάλεξη: «Χρόνος-Θάνατος-Έρωτας στην σύγχρονη ποίηση» σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό ΘΡΑΚΑ. 
Παρουσιάζει ο Ηλίας Κουρκούτας (ψυχολόγος, ποιητής) και συζητά με τον Δημήτρη Καραμανάβη (Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής)
Διαβάζουν ποίηση: Θεόφιλος Χατζηαριστεράς-Χρυσούλα Χρήστου

Ο χρόνος μας συνθέτει και μας ανασυνθέτει, μας διαμορφώνει και μας αναμορφώνει ως ψυχικά, υπαρξιακά και σαρκικά υποκείμενα. Γινόμαστε ένα με τον υπερβατικό χρόνο όταν μας κατακλύζει η επιθυμία, ένα με το κενό του, όταν μας καταλαμβάνει ο πόνος κι η ματαίωση. 

Ο χρόνος της παιδικής μας ηλικίας, η διαχρονικότητα των επιθυμιών και των ματαιώσεων, των φόβων, ακόμη και του θανάτου, ο χρόνος των αναμνήσεων που ανασυνθέτουμε, στο εδώ και τώρα, ερμηνεύουμε και παρερμηνεύουμε, ως πολλαπλές ζωές, και νοσταλγούμε αποκόβοντας κομμάτια από το σώμα και τη μνήμη. Αγγιζόμαστε με τον θάνατο και την καταστροφή, βυθιζόμαστε στον έρωτα: ο "άλλος" είναι πανταχού παρών μέσα μας και γύρω μας. Ο χρόνος μας διαπερνά με πολλούς και ποικίλους τρόπους: μέσα στην μοναξιά της επιθυμίας ή στην σχέση με τον άλλον.

Τέλος γίνεται μια μικρή παρουσίαση της πρώτης  επαγγελματικής έκδοσης κειμένων του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής της ομάδας OFF ART, με θέμα τον χρόνο. 

Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται ποιήματα και τα διηγήματα που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου (Φεβρουάριος- Μάιος 2020)εργαστηρίου γραφής. Το εργαστήριο συνεχίστηκε διαδικτυακά μέσα στην καραντίνα. Εκεί πια, ο χρόνος απέκτησε για όλους μας διαστάσεις που μέχρι τότε δεν είχαμε καν φανταστεί.

Εισηγητής: Γιάννης Αντάμης (συγγραφέας, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.)

ΔΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ